De Mos Nicolae

6 dec.

Buna tuturor!

Azi e o zi speciala, asteptata de foarte multi dintre noi, mici sau mari, o zi in care primim si daruim cadouri, ca o pregatire pentru magia Craciunului.

Legenda Sfantului Nicolae este urmatoarea:

Născut într-o familie înstărită, dar şi foarte credincioasă, Sfântul Nicolae a simţit pe propria piele ostilitatea împăratului roman Diocleţian faţă de creştini. El a fost aruncat în temniţă şi eliberat abia după ce pe tron a urcat Constantin cel Mare. Se pare însă că data tradiţională a sărbătorii, 6 decembrie, este inspirată de data la care împăratul Constantin cel mare a avut o vedenie. Împăratului i s-a arătat chipul Sfântului, care i-ar fi cerut eliberarea a trei ostaşi osândiţi la moarte. Povestirea această este redată într-o scriere romană apărută în secolul al VI-lea, la aproximativ trei secole după moartea sfântului.

Una dintre cele mai cunoscute legende despre Moș Nicolae este povestea celor trei fete sărace, care neavând zestre nu puteau să se căsătorească și urmau să fie vândute de tatăl lor unor bărbați înstăriți. Se spune că Sfântul Nicolae, aflându-le durerea, le-a aruncat fiecăreia pe geam, într-o noapte, câte un săculeț de bani. Săculeții au căzut fie în ciorapii puși la uscat, fie în ghete. De aici este obiceiul ca darurile de Moș Nicolae să fie puse în ghetuțe.

Deși este grăbit să alerge la copiii din lumea întreagă, Moș Nicolae are timp să plece urechea la dorințele fiecărui copil în parte. În tradițiile românești Moș Nicolae apare pe un cal alb, trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii, păzește Soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el spre tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără lumină și căldură, ajută văduvele, orfanii și fetele sărace la măritat, este stăpânul apelor și salvează de la înec corăbierii, apără soldații pe timp de război, motiv pentru care este invocat în timpul luptelor.

Fapte reale: Sfăntul Ierarh Nicolae s-a născut in anul 270, in oraşul Patara din Licia, Asia Mică, a intemeiat Mănăstirea Sionului de lăngă Myra şi a fost recunoscut ca Sfănt in secolul al VI-lea. In secolul al X-lea a fost numit patron spiritual al Rusiei de către ţarul Vladimir, iar in secolul al XI-lea moaştele Sfăntului au fost luate de marinari italieni şi depuse in Provincia Bari din Italia, unde se află şi in ziua de astăzi.

220px-Nikolaus_von_Myra01

Obiceiuri de Sfantul Nicolae:

 • Există obiceiul să se pună în apă crenguțe de pomi fructiferi în casă, lângă icoane, care să înflorească de Anul Nou. În funcție de crenguța care a înflorit, se așteaptă recolta de fructe în noul an.
 • In nopțile sfinte de sărbători, când, preț de o secundă, se deschid cerurile și pentru noi, muritorii, se spune că Moș Nicolae poate fi văzut stând de-a dreapta lui Dumnezeu.
 • Există obiceiul la sate ca în ziua de Sfântul Nicolae feciorii să se organizeze în cete și să-și aleagă gazda unde vor merge pentru repetițiile colindelor de Crăciun și de Anul Nou.

Eu m-am pregatit de Mos Nicolae ca in fiecare an, cu dulciuri si mici atentii pentru cei dragi si am primit si eu in schimb mici bucurii in ghetute!

DSC_6181

Voi ce ati primit de Mos Nicolae?

surse: realitatea.net, bihor.ro, jurnalul.ro

 

Reclame

4 răspunsuri to “De Mos Nicolae”

 1. mihaela pojogu 7 decembrie 2013 la 11:19 #

  Tocmai baieti de la teologie s-au gandit aseara sa colinde, m-a enervat gestul lor pripit, nu acum e timpul lor, m-am calmat si am ascultat mesajul din cantecele lor, pentru acelea am oferit respectul.

 2. coco 7 decembrie 2013 la 19:07 #

  sarbatori frumoase!

  • dianafoc 7 decembrie 2013 la 22:38 #

   Multumesc Coco! De asemenea si tie, aceleasi urari de bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: