Să facem din lux o artă

23 mart.

Luxul poate fi o artă!

Definiţia luxului poate fi dată doar de consumatori, este un termen încărcat de subiectivism, un termen problematic şi anevoios de explicat , deoarece este experimentat şi apreciat de persoane cu standarde dintre cele mai diverse.
Luxul este un mod de viaţă, nu oricine este pregătit pentru conceptul de lux. Viziunea asupra luxului este individuală, depinde de cultura acumulată, de modul de a privi lumea înconjurătoare, de pregătirea spirituală, cât şi de aşteptările pe care le are persoana de la viaţă.

Luxul poate deveni o artă discriminativă, nu poate fi controlată şi pusă în valoare decât de oameni pregătiţi şi instruiţi în acest sens, care au simţ şi orientare estetică pentru a demonta ideea preconcepută că luxul este doar un mijloc de expresie al avuţiilor acumulate. O persoană echilibrată, şi educată ar trebui să beneficieze de un aşa numit lux necesar, fără a cădea în plasa opulenţei, vulgarităţii , a amalgamului de lucururi scumpe ce nu pot fi integrate omogen în stilul de viaţă al posesorului. Un astfel de lux opulent se va dezintegra de la sine, se va desfiinţa.

Profesorul Jean-Noel Kapferer defineşte ca fiind obiecte de lux tot ceea ce oferă plăcere suplimentară în sensul măgulitor, în ideea de a ne răsfăţa simţurile. Dacă în trecut luxul făcea diferenţa între păturile sociale, fiind direcţionat către clasele de elită, astăzi conceptul de lux a fost intregrat în marele ocean al consumatorilor de pretutindeni, trimiţând totuşi către noţiunea produselor de top dintr-o anumită categorie. Apare astfel luxul de masă, ce este accesibil tuturor oamenilor.

Intr-o societate în care s-a liberalizat acest concept al bunurilor de înaltă clasă, luxul pare a fi destinat din ce în ce mai mult clasei de mijloc. Raportat la venituri, luxul este perceput distinct de fiecare persoană în parte, în funcţie şi de apartenenţa socială, de filozofia de viaţă, cât şi de necesităţile emoţionale.

eglantine-200x200px

Cunoscătorii de artă ar spune că aceasta este un lux deoarece caliltatea, fineţea operelor unor artişti consacraţi nu sunt bunuri accesibile tuturor. Însă pe de altă parte arta se poate constitui într-un lux atunci când se caută o relevanţă financiară în raport cu aceasta, ori arta ca simbol al transpunerii emoţiilor intr-o formă vizuală nu poate fi redusă atât de uşor la elementul prozaic al monedei.

Pentru a transforma luxul într-o formă de artă trebuie trasată o delimitare clară între acesta şi noţiunea de sibaritism. Cultul luxului opulent poate cădea foarte uşor în plasa aroganţei şi atrage după sine decădere şi autodistrugere.

Să faci din lux o artă este o misiune dificilă, arta fiind în sine mai accesibilă într-o lume în care toţi se vor a fi artişti. Arta, la fel ca luxul, este subiectivă, ochiul privitorului poate decie ce doreşte să considere artă şi ce nu. Arta practică dezmorţirea simţurilor, aduce bucurie sufletului, exteriorizează sentimente şi emoţii.

Mi-am permis şi eu vara acesta să mă consider un mic artist, să-mi expun opera în dormitorul propriu, spre măgulirea propriului spirit, dar şi cu teama de a aşeza tabloul lângă cel al pictorului Constantin Baciu. Acesta a fost luxul meu ce sper să-l fi încununat la rang de artă.

DSC_0321

Elegantine reprezintă radiografia serviciilor şi produselor premium, atât de la nivel internaţional , cât şi de pe scena românească, afirmând faptul că România este un jucător important la masa consumatorilor de lux. Elegantine promovează cultura, bunul gust, face o departajare clară în bun gust şi kitsch şi ne invită să ne rafinăm gusturile, să învăţăm să apreciem lucrurile cu adevărat valoroase şi care contează cu adevărat.

Voi ce opinie aveţi? Este arta un lux sau luxul o artă?

Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2013

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: