Pe firul de mătase al creativităţii

18 Mar

Fiecare amintire din copilărie mă poartă cu gândul la papuşile Barbie, la mâncarea autentică gătită de bunici, la zilele de vară ce mă găseau alergând în parc pană îmi cădeau picioarele, la sentimentul de libertate deplină .Îmi mai amintesc de frigiderul Arctic, de aragazul Modern, de aspiratoarele uriaşe ruseşti care se stricau imediat, cât şi de preţioasa maşină de cusut Singer a bunicii mele, care a servit cu devotament întreaga familie nedezamăgind niciodată.

singer

Apogeul maşinilor de cusut a fost atins în 1850 când Isaac Singer a găsit o maşină de cusut veche pe care a recondiţionat-o şi îmbunătăţit-o într-un timp record de doar 11 zile, aceasta fiind prima maşină de cusut de o calitate superioară, cunoscând astfel şi succesul comercial. Maşina primeşte îmbunătăţiri de la an la an, devenind mai eficientă şi, ce este mai important, portabilă, putând aşadar fiind folosită în orice gospodărie.

În România , maşina de cusut a fost introdusă în 1866 fiind adusă de la Paris de un interprinzător bucureştean,câteva dintre acestea fiind expuse în vitrinele de pe Calea Victoriei. Deşi în ţara noastră maşinile de cusut au avut un început timid, popularitatea lor a crescut treptat, iar după primul război mondial, acestea reprezentau cel mai de preţ lucru dintr-o familie.

De departe marca Singer a cunoscut o apreciere fantastică , bucurându-se de un succes remarcabil printre români.Cunoscându-se prestigiul lucrurilor de calitate fabricate în Germania,având pedală din fontă şi capac din lemn sau porţelan Singer-ul triumfa. Acest tip de maşină de cusut veche , încărcă de istorie,la care s-au brodat mii de cearceafuri,la care s-au cusut zeci de rochii şi la care s-au tivit multe perechi de pantaloni reprezintă pentru mine cea mai dragă imagine din casa bunicii mele.

Prin anii ’60 apare în ţara noastră Ileana, prima maşină de cusut autohtonă,care detronează celebra maşină Singer,deoarece este mult mai mica,mai compactă şi dădea falsa impresie de calitate. Spun falsa impresie a calităţii deoarece şi mama a avut o asemenea maşină de cusut.
Singurele amintiri cu ea sunt acelea că se afla în debara într-o cutie alba de plastic. Nu prea a fost utilizată deoarece se strica în permanent, ori din cauză că nimerisem un model defect ori pur şi simplu aşa erau ele făcute de felul lor, să încurce, să chinuie gospodinele, poate se intrase deja în era comercialului, când nu se mai fac lucruri durabile ca odinioară pentru că nu mai sunt profitabile.

Maşina de cusut Singer domina încăperea, în jurul ei stăteau gata de a fi folosite papiote de toate culorile, pernuţa cu ace, metrul de croitorie şi tiparele de pantaloni sau bluze. Maşina era extreme de precisă şi uşor de folosit, pe masa lucioasă din lemn alunecau materialele vaporoase ce se tranformau în piese vestimentare demne de a stârni invidia cochetelor vremii.

Poate vă întrebaţi cum este posibil ca într-o perioadă în care noile maşini de cusut îşi făcuseră simţită prezenţa , erau la modă şi poate mult mai practice decât bătrâna noastră nemţoaică , noi ne mai bazăm încă pe ea. O utilizam cu mult drag deoarece nu se strica, era uşor de înteţinut şi de folosit, ce să mai , o adevărată bijuterie cu valoare practică şi de ce nu sentimentală.

Vremurile din copilărie au trecut, eu am mai crescut şi cu ochii deschişi spre viitor şi spre noutăţi tehnologice pot să afirm că maşina bunicii mele este considerată acum un obiect scump decorativ, pe piaţă apărând oferte electrocasnice din această categorie ce sunt în pas cu noile timpuri şi îndeplinesc o multitudine de funcţii.

Dacă bunica era „une tres jolie Madame” şi folosea clasica maşină de cusut Singer, eu aş vrea să-I calc pe urme şi deja am ochit aici modelul meu preferat şi anume Singer Mademoiselle 1507, potrivit pentru o domnişoară cochetă ce doreşte să-şi dezvolte creativitatea pe partea croitoriei.

singermademoiselle-1507

Pe site-ul Marketonline.ro am găsit o descriere drăguţă şi plină de adevăr ce însuşeşte tot ceea ce este relevant de spus despre maşinile de cusut moderne şi anume ” Maşinile de cusut devin astfel un ajutor de necontestat în a-ţi descoperi propriul stil, chiar o extensie a personalităţii, ce împleteşte pasiunea, dragostea de modă şi dorinţa de a te regăsi printre cusături fine şi precise.”

De ce v-aţi dori o maşină modernă de cusut Singer?Din următoarele motive:

– este mică, uşor de transportat (de pe masa în dulap, din dulap în bucătarie sau oricunde doriţi).Neavând masă de lucru fixă nu încurcă şi nu ocupă mult spaţiu.

-este electrică

-se pot verifica foarte uşor functiile acesteia,se poate testa.

-au piese foarte bune,durabile,iar toate reglajele sunt uşor de realizat.

-raport calitate⁄preţ excelent.

Maşina de cusut Singer Mademoiselle este ideală atât pentru cei aflaţi la început şi care vor să descopere pas cu pas tainele croitoriei cât şi pentru cei deja experimentaţi întrunind aşteptările tuturor.
Aşadar maşina de cusut are următoarele funcţii şi poate realiza operaţiile :

– pas reglabil al cusăturii
– reglare presiune picioruş presor
– funcţie întarire cusătură
– coasere butonieră, nasturi, fermoar
– funcţie matlasare
– viteză de coasere 1500 imp./min.
– control mecanic
– iluminare: bec 15 W, model E-12

Programe de bază: 7 (peste 20 cusaturi combinate):

1. cusătură dreaptă, în doua poziţii de coasere ale acului
2. modele de surfilare, din care 1 elastic
3. modele de cusătură invizibilă, din care 1 elastic
4. un model de broderie
5.butonieră în 4 paşi

Pentru cei pasionaţi în ale croitoriei sau pur şi simplu pentru cei ce vor să petreacă timpul în mod relaxant şi creativ deopotrivă , această maşină de cusut , de la o firmă cu mare tradiţie în acest domeniu,este arhisuficientă.

Aşadar „meseriaşi”vă invit să vă manifestaţi creativitatea cu maşinile de cusut Singer.

Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2013.
Surse Lovendal,artifexlohn

Anunțuri

4 răspunsuri to “Pe firul de mătase al creativităţii”

 1. miki 19 Martie 2013 la 8:43 #

  De cand citesc articolele astea pentru SuperBlog 2013 despre masina de cusut Singer, mi-a venit asa o pofta, sa-i zic, sa invat sa cos la masina, insa nu stiu cine m-ar putea invata. Pe vremuri erau cursuri de genul asta pe la casele de cultura/sindicate, insa acum, se pare ca nu mai sunt considerate utile, ca doar sa stii un pic de croitorie nu-ti garanteaza maritisul cu fotbalisti/manelisti sau alte „personalitati” pline de bani 😀

  • Sara 31 Octombrie 2015 la 0:48 #

   :)) Sunt cursuri de croitorie in orice oras, dar costa niste bani, cred ca 600 de ron in total. Cauta un centru serios de ‘recalificare’ in orasul tau. desi tot singura acasa inveti mai bine, si gratis. Gasesti pe internet tot ce vrei, pe YouTube. Iti trebuie numai o masina de cusut, si multa pasiune. Bafta multa. 🙂

 2. Sara 31 Octombrie 2015 la 0:42 #

  ‘Singer Mademoiselle 1507’ este diferita de ‘Singer Mademoiselle 155’?… Anume prin ce, daca stii cumva, te rog.. Nu gasesc nicaieri detalii despre acest[e] model[e], decat descrierea standard pe site-urile de comercializare.
  Ai vreo idee si despre ‘Nicoleta Cugir’?… Nu stiu ce sa decid intre o ‘Mademoiselle 155’ si ‘Nicoleta Cugir’… Siger e mai noua, si mai buna, dar ca durabilitate, ca piese interne, am auzit ca acest model 155 ar fi destul de slabut. Merge un timp doar, destul de scurt spun unii…
  Mersi.

  • dianafoc 5 Noiembrie 2015 la 10:27 #

   Buna Sara, sincer nu ma pricep la masini de cusut, articolul a fost mai mult un exercitiu de imaginatie pt acest concurs. Cele mai bune sfaturi le gasesti pe forum-uri sau intr-un magazin specializat. Succes!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: